Citeste, Iubeste, Regaseste-ti pasiunea pentru viata si pentru lucrurile marunte...

Citeste, Iubeste, Regaseste-ti pasiunea pentru viata si pentru lucrurile marunte...

miercuri, 10 august 2011

Zacusca de dovlecei, morcov si ardei





Este prima data cand fac singura zacusca. Aceasta are un gust si o textura foarte fina...dar ma obsedeaza gustul de ciupercute in zacusca si fiind prima data nu am vrut sa experimentez, mai ales cand e vorba de cantitati asa de mari. Cu siguranta voi mai face o tura prin piata si ma voi pune pe gatit din nou...o zacusca de ciuperci!! yummy.
Ingrediente:
- 3 kg dovlecei
- 1 kg ceapa     
- 3 kg gogosari
- 2 kg morcovi
- 1 L bulion
- 1 L ulei
- 2-3 foi de dafin
- sare, piper
Dovleceii se spala, se curata de coaja (si de samburi in cazul dovleceilor mari, de gradina), se taie cuburi si se fierb. Cand sunt fierti se lasa intr-o sita la scurs.
Morcovii se spala, se curata si se taie in bucati potrivite. Ceapa se curata si se taie in sferturi. Se dau prin blender pana ajung fin zdrobiti.
Gogosarii se spala si se curata f bine de cotor, samburi si partile albe. Se taie in sferturi si se dau la blender.
Ceapa si morcovii se pun intr-o cratita de 6 L cu 1/2 din cantitatea de ulei iar gogosarii in alta cratita de 6 L cu cealalta jumatate de ulei. Se lasa la calit legumele din ambele cratite pana cand scade zeama.
Dovleceii se mixeaza si ei la blender.
Intr-o cratita/oala de 15 L se pun legumele calite, dovleceii, bulionul, 2-3 foi de dafin, sare si piper.
Se amesteca bine si sa da la cuptor la foc potrivit pt 2 ore 30 minute. Din cand in cand amestecati pt a nu se prinde zacusca de peretii sau fundul vasului.
Amestecati bine cu o lingura de lemn zacusca fierbinte si apoi cu un blender vertical mixati pana rezulta o pasta fina. Daca vreti puteti sari peste mixat. Puneti zacusca in borcane fierbinti , capsati-le si lasati-le intr-un loc cald, acoperite timp de 2-3 zile pana se racesc complet.
Este foarte fina si are o culoare tare frumoasa: portocaliu aprins.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu