Citeste, Iubeste, Regaseste-ti pasiunea pentru viata si pentru lucrurile marunte...

Citeste, Iubeste, Regaseste-ti pasiunea pentru viata si pentru lucrurile marunte...

luni, 24 octombrie 2011

Sarea de mare vs sarea de masa


In prezent sarea de mare este promovata drept o alternativa mai sanatoasa la sarea de masa. Indiferent de denumire, compozitia chimica a sarii este aceeasi, adica clorura de sodiu (NaCl). Diferentele tin mai putin de compozitia chimica si mai mult de gust, culoare, textura si mod de obtinere.
Sodiul contribuie la mentinerea echilibrului electrolitic, ajuta la functionarea sistemul muscular si nervos, controleaza tensiunea arteriala si acestea sunt numai cateva din functiile sale. Fara sodiu nu putem trai, insa avem nevoie de foarte putin. Foarte multi dintre noi consuma insa cantitati mult prea mari, ceea ce poate duce la edeme, hipertensiune, boli de rinichi si ficat. In sarea de mare, care contine si alte minerale, sodiul este mai diluat. Asa se face ca sarea de mare poate sa contina sodiu in proportie de 60%, pe cand cea de masa contine aceeasi substanta in proportie de 95%. Este unul din motivele pentru care sarea de mare este considerata mai sanatoasa.
Se stie ca excesul de sodiu predispune la hipertensiune arteriala si creste riscul de accidente vasculare. 
Sarea de mare este obtinuta prin evaporarea apei din mare sau ocean. 

O cantitate de apa se pune intr-un vas, iar cand se evapora, ramane pe fund sarea in stare solida. Procesarea nu este foarte complexa, asa ca raman si alte minerale, in cantitati infime. Exact aceste minerale dau gustul si culoarea, care pot sa difere mult, in functie de apa folosita. De exemplu, sarea de mare poate sa fie rozalie, gri sau neagra, in functie de combinatia de minerale pe care o contine. Bucatarii priceputi spun ca aceste minerale dau si un gust deosebit, care nu numai ca sareaza mancarea, dar ii confera si o aroma speciala. Sarea de mare contine si alte minerale in cantitati reduse, ceea ce ar putea sa ii dea o aroma deosebita, dar aceste ingrediente nu se regasesc intr-o proportie suficienta pentru a aduce beneficii semnificative.

Sarea de masa este extrasa din mina. 

Avand in vedere ca depozitele de sare s-au format in urma evaporarii oceanelor si marilor, mineralul brut are cam aceeasi compozitie ca si sarea de mare. Numai ca, inainte sa ajunga pe rafturile magazinelor, sarea extrasa din mina trece prin procese complexe de prelucrare, menite sa indeparteze impuritatile. In plus, în sarea de masa se adauga iod. Toate produsele alimentare procesate din Romania contin sare iodata: painea, produsele de patiserie, mezelurile etc. – astfel ca aportul de iod in alimentatia noastra este unul mult mai mare decat ne imaginam. Administrarea indelungata a iodului se poate asocia cu inhibarea continua a sintezei hormonale si cu aparitia gusii, cu sau fara hipotiroidie; administrarea iodului la gravide poate produce gusa sau hipotiroidie la feti. Lista efectelor adverse ale excesului de iod poate continua: cresterea volumului glandei tiroide, afectarea vederii prin toxicitate directa asupra tiroidei, cresterea incidentei bolilor alergice etc. Ceea ce ajunge pe mesele noastre este clorura de sodiu aproape pura, fara alte minerale. Din nefericire, sarea de masa contine cateva chimicale, menite sa ii dea culoarea alba si sa impiedice formarea de bulgari, chimicale foarte periculoase pentru sanatate. Este vorba despre un antiaglomerant – E536 – ferocianura de potasiu – care la peste 100 grade C se descompune in cianura de potasiu si clorura de fier – si care cauzeaza reducerea transportului de oxigen catre sange, dificultati in respiratie, dureri de cap, ameteli si nu se recomanda consumul frecvent. (sursa http://dictionar.romedic.ro/e536). Acest E536, care este interzis in alte tari (ex. Anglia) duce la consecinte dramatice prin introducerea lui in sarea de masa: cresterea incidentei bolilor cardiace ischemice, accelerarea proceselor de ateroscleroza, toxicitatea indusa de ferocianura de potasiu.



Comparand cele doua tipuri de sare, este evident ca balanta se inclina in favoarea sarii de mare! Ca o sugestie, daca vrei sa reduci aportul de sodiu, inlocuieste sarea de mare cu amestecuri de condimente. Citeste eticheta cu atentie pentru ca uneori si acestea contin sare.
De fapt, nu sarea pe care o punem in mancare este vinovata pentru excesul de sodiu, ci alimentele procesate, care contin E-uri bazate pe aceasta substanta. Se estimeaza ca peste 70% din cantitatea de sodiu consumata zilnic provine din alimente procesate. Asa se face ca ajungem sa depasim cu mult cele 1500-2400 miligrame de sodiu pe care specialistii le recomanda intr-o zi.
Redu consumul de semi-preparate, mancaruri fast food si snacks-uri. De asemenea, poti cumpara de la farmacie un inlocuitor de sare pe baza de potasiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu