Citeste, Iubeste, Regaseste-ti pasiunea pentru viata si pentru lucrurile marunte...

Citeste, Iubeste, Regaseste-ti pasiunea pentru viata si pentru lucrurile marunte...

sâmbătă, 20 august 2011

TiramisuIstoric
Ceea ce îl deosebește de alte deserturi astea acea intensă aromă de cafea care nu poate fi confundată. Un alt element cheie la această prăjitură este și minunatul gust al brânzei mascarpone și aroma pișcoturilor. Puse cap la cap aceste ingrediente reușesc de fiecare dată să alinte papilele noastre gustative.
Această prăjitură delicioasă purta în trecut denumirea de Bagatelă Toscană și a fost preparată pentru prima dată în Siena, o localitate din Italia. Motivul preparării ei a fost o vizită pe care Marele Duce Cosimo al III-lea de Medici a făcut-o în acea zonă. El se pare că a fost atât de mulțumit de acel desert încât a dorit să ia cu el acasă, în Florența acea rețetă. O altă legendă cu privire la acest desert este că el a fost preparat pentru prima dată în localitatea Treviso. Totuși originile acestui desert se pare că sunt destul de vagi deoarece unii spun că el ar fi fost originar din Veneția. De ce? Motivul este unul cât se poate de simplu, curtezanele din Venetia doreau să fie cât mai energizate înainte de viitoarea întâlnire amoroasă pe care o aveau.
O altă poveste ne vorbește de un patiser din Torino care a realizat un desert pentru primul ministru Camillo Benso Conte de Cavour. Deoarece importanța unui astfel de eveniment era mult prea mare pentru tânărul patiser acesta a dorit un desert care să fie pe măsura liderului politic, lider politic care dorea în acea vreme unificarea întregului teritoriu italian. Un alt mit spune că savorusul desert a fost gătit în Treviso la celebrul restaurant El Toula. Totuși cercetătorii tind să creadă că el a apărut pe teritoriul italian, Siena.
Nici până astăzi nu s-a definitivat care este originea acestui deliciu culinar, datorită faptului că mai multe regiuni ale Italiei își dispută paternitatea acestei prăjituri. Aici putem menționa: Veneția, Lombardia, Piemonte ori Toscana.
Așadar toate poveștile legate de acest minunat desert sunt unele mai roz decât altele. Ceea ce știe toată lumea este că Tiramisu este întradevăr un desert italian pe care îl putem găsi în toate meniurile restaurantelor care se respectă din întrega lume.

Semnificație

În trecut Tiramisu se mai numea Supa Ducelui. Mai târziu însă el a primit numele și semnificația pe care o are și în zilele noastre: Tiramisu sau în traducere din italiană Ridică-mă!. Acest fapt s-a datorat proprietăților afrodiziace pe care se pare că le posedă acest desert.
E o prajitura ce pare usor de facut, insa iti trebuie neaparat preparata cu tandrete si delicatete. Si e obligatoriu sa o faci din iubire, si nu din plictiseala pentru a simti cu adevarat aroma acestui desert.

Ingrediente:
400g piscoturi
250g crema mascarpone
5 oua
4lg zahar
3 cescute cafea concentrata
2lg cu varf de cacao

Preparare:
Se freaca spuma galbenusurile cu zaharul. 

Se adauga crema mascarpone si se omogenizeaza amestecul. 

Se bat spuma albusurile cu un praf de sare, se adauga galbenusurile amestecate cu branza si se omogenizeaza.

Se inmoaie piscoturile in cafea, se aseaza intr-un vas termorezistent fara a lasa spatiu intre ele. Se toarna crema. Se pudreaza cu cacao si se lasa la frigider pana a doua zi cand se poate servi.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu