Citeste, Iubeste, Regaseste-ti pasiunea pentru viata si pentru lucrurile marunte...

Citeste, Iubeste, Regaseste-ti pasiunea pentru viata si pentru lucrurile marunte...

miercuri, 16 noiembrie 2011

Pavlova



Pavlova este foarte crocanta la exterior, insa bezeaua din interior este moale, ca o guma de mestecat. Regula de baza e sa coaceti Pavlova la foc foarte mic, pe treapta 1 sau maxim 2 a cuptorului.

Ingrediente:
- 4 albusuri
- 300 gr de zahar
- o lingurita cu varf amidon
- o lingurita otet
- o esenta de vanilie sau un zahar vanilat
- un praf de sare



Preincalzim cuptorul, flacara trebuie sa fie la MINIM 140 grade C. 
Batem albusurile impreuna cu sarea pana cand obtinem o spuma tare si lucioasa. 



Punem apoi zaharul, putin cate putin (cam o lingura cu varf o data) si mixam foarte bine. Nu punem alt zahar pana cand nu s-a topit cel pus inainte. 


Punem apoi otetul, vanilia si amidonul. Mixam (cel putin 10-15 minute). Stim ca e gata cand intoarcem vasul cu fundul in sus si bezeaua nu curge.


Tapetam o tava cu hartie de copt si punem bezeaua, lingura cu lingura si il formam, cu ajutorul unei spatule in forma rotunda, de tort, sau facem 6 - 8 cerculete mai mici.



Coacem Pavlova o ora fix, in cuptorul cu flacara data pe treapta 1. Pavlova e facuta cand exteriorul este crocant, tare dar alb sau cu o usoara tenta aurie. 




Ingrediente pentru decor:
- 300 ml de frisca lichida
- un plic intaritor pentru frisca
- esenta de vanilie
- 450 gr de fructe de padure

Batem frisca impreuna cu esenta de vanilie si intaritorul de frisca, o punem peste Pavlova cand aceasta e rece complet, peste punem fructele de padure.  Ca decor puteti inlocui fructele de padure cu orice combinatie de fructe, ciocolata, sosuri, inghetate, etc.










Tricks & Tips:
  • Atunci cand pregatiti bezea, folositi albusuri de la oua care nu sunt foarte proaspete, pentru ca ele isi vor dubla volumul, in comparatie cu cele foarte proaspete. Eu congelez abusurile cand fac maioneza si le folosesc pentru prajituri ulterior.
  • Vasul in care bateti albusurile trebuie sa fie perfect curat (adica fara urma de grasime sau apa).
  • Cand sunt bine batute, albusurile arata ca o spuma tare, cu bule mici, usor lucioasa, care nu curge de pe varful telului.
  • Dupa ce incepeti sa adaugati zaharul si pe masura ce acesta se dizolva, spuma devine vascoasa si foarte lucioasa, iar bulele nu se mai vad.
  • Un praf de sare ajuta ca albusurile sa se bata mai bine.
  • Atunci cand scoateti bezeaua din tava, desprindeti hartia de bezea si nu invers, pentru ca bezeaua sa nu se sfarame.
  • Daca doriti sa pregatiti portii individuale, impartiti compozitia de bezea in 6 cercuri, cu diametrul de 10 cm fiecare, si dati la cuptor timp de 15-20 de minute.
  • Adaugat albusurilor batute, amidonul le face mai albe, in timp ce otetul "stabilizeaza" spuma, impiedicand-o sa se lase sau sa curga.
  • Bezeaua coapta la semnul 1/140 grade C va fi crocanta la exterior si moale ca o guma de mestecat in interior. Daca vreti sa obtineti o bezea uscata si tare precum creta, coaceti la semnul 1/2 /110 grade C timp de 2 ore, apoi opriti flacara si lasati bezeaua sa se usuce in cuptor, usa cuptorului fiind intredeschisa.

2 comentarii:

  1. Demential de bine arata!! tare imi place Pavlova!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Are si o textura foarte pufoasa si e delicioasa! De multe ori la mesele festive de craciun sau paste cand faceam o cantitate mare de maioneza aruncam albusurile din lipsa de inspiratie. De acum inainte, daca am descoperit reteta asta o sa ma delectez cu un desert delicios ... :) si dupa probabil voi trece pe dieta ca sa imi spal "pacatul" :)))

    RăspundețiȘtergere