Citeste, Iubeste, Regaseste-ti pasiunea pentru viata si pentru lucrurile marunte...

Citeste, Iubeste, Regaseste-ti pasiunea pentru viata si pentru lucrurile marunte...

marți, 19 noiembrie 2013

Refolosirea resturilor de mancare

Daca va pare rau sa aruncati mancarea la gunoi dar v-ati plictisit sa mancati aceleasi lucruri, iata cateva sfaturi pentru refolosirea resturilor:

•    Pregateste resturile de mancare pentru refolosire
De cele mai multe ori, cand folosesti resturile de mancare pentru a face noi preparate trebuie sa ai grija cum le depozitezi. De exemplu, un pui umplut, nemancat in intregime, il poti folosi in sandwich-uri sau salate dupa ce ai scos umplutura din el si ai curatat toata carnea ramasa, depozitand-o intr-un recipient separat. Scoate carnea de pe oase inainte de a o folosi pentru alte retete.

•    Depoziteaza in congelator
Unele resturi de mancare nu le poti folosi imediat, dar nici nu trebuie sa le arunci. De exemplu, daca iti ramane zarzavat, il poti taia si pune in pungute, sa-l congelezi pana vei avea nevoie de el. In cazul in care ai resturi de caltabos sau lebar, acesta poate fi si el congelat. De fapt, aceste preparate sunt cele care se si strica cel mai usor, asa ca congelarea este cea mai buna modalitate de pastrare a lor pentru o perioada mai lunga.

•    Foloseste friptura in salate, paste si alte preparate
Carnea de la friptura o poti folosi in salate de legume si cruditati. De exemplu, carnea de curcan poate fi amestecata cu frunze de salata, rosii, oua fierte, bucati de avocado, ardei gras, ceapa, bacon si branza. Ca sos, se realizeaza un dressing din suc de lamaie, coaja de lamaie, coriandru, maioneza, sare, piper si smantana. Din carne de vitel si carne de porc poti face un amestec pentru cateva portii de paste bolognese. Marunteste foarte bine carnea de la friptura cu ajutorul unui cutit si pune-o in sosul de paste.
Resturile de friptura de porc, daca sunt mai multe si uscate, se macina se amesteca cu unt, oua fierte, masline, castraveti murati tocati cat mai marunt si uite asa aveti o pasta de carne pentru sandwich-uri.

•    Refoloseste cartofii fierti
Daca iti raman cartofi fierti, zdrobeste-i bine pentru a-i transforma intr-un piure. Apoi amesteca-i cu ceapa si oua batute si da-i la cuptor, pentru a face placinte cu cartofi. De asemenea, cartofii ramasi pot sa fie folositi in supe-creme sau pentru ingrosarea supelor/sosurilor.

•    Prepara ceva nou si delicios din legume
Daca ai resturi de legume fierte, inveleste-le intr-o tortilla, impreuna cu bucatele de branza sau amesteca-le in diverse salate, alaturi de branzeturi sau bucatele de carne. Peste toate poti stropi orice sos.
Piureul de cartofi poate fi transformat intr-o supa crema de cartofi. Tot ce trebuie sa faci este sa fierbi 2-3 pulpe de pui si cateva legume, apoi sa le pui in blender impreuna cu pireul de cartofi.

•    Transforma painea veche in crutoane sau budinci dulci
In Austria se face o budinca din felii de piine alba si veche, care se lasa intregi si intre ele se pun fructe, stafide, fructe uscate sau branza dulce, iar pe deasupra se pune un amestec de oua, zahar, vanilie, smantana sau unt, se pune la cuptor si iese un fel de budinca.
Painea uscata se face pesmet. Ca sa nu mucegaiasca se pune putin in cuptor, se prajeste si se macina.
Daca ungeti painea cu putin ulei de masline si o taiati bucatele, apoi o prajiti in cuptor, obtineti crutoane pe care sa le folositi la supe creme.

•    Alte resturi
Foloseste resturile din frigider precum mezelurile, branzeturile pentru a realiza un nou preparat, la cuptor. Bate bine cateva oua si amesteca-le cu smantana. Adauga apoi resturile de mancare, taiate marunt, adauga niste parmezan si coace totul in jur de jumatate de ora, pana cand capata o crusta aurie. Poti servi preparatul la micul dejun sau ca o gustare.

Oricine poate prepara mancaruri noi din resturi daca isi foloseste un pic imaginatia. Totul este sa fiti deschisi la a incerca lucruri noi.

Mult spor la gatit si chef de viata in Noul An!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu