Citeste, Iubeste, Regaseste-ti pasiunea pentru viata si pentru lucrurile marunte...

Citeste, Iubeste, Regaseste-ti pasiunea pentru viata si pentru lucrurile marunte...

sâmbătă, 28 aprilie 2012

Cuburi aperitiv cu spanac si crema de branza cu ciuperci




Am gatit aceasta reteta de paste. Reteta am gasit-o pe blog-ul pasionatilor de gatit, Sara si Miki, pe care vi-l recomand cu mare caldura.
E un aperitiv delicios, sanatos si inedit. 
Ingrediente:
 Blatul verde:
* 6 oua
* 6 linguri de ulei
* 3 lingura de smantana
* 6 linguri de faina
* 3 lingurita praf de copt
* 6 linguri de spanac
* sare



Pentru umplutura:
* 250 g crema de branza
* 100 g branza feta
* 3 linguri smantana
* ciuperci taiate (conserva / 400 ml)
* vegeta
* marar tocat
* 5 g gelatina


Mod de preparare:
Blatul:
Se separa ouale,  6 galbenusuri se freaca cu 6 linguri de ulei, sare, 6 linguri de spanac tocat marunt (congelat). Apoi se adauga 3 linguri de smantana, 6 linguri de faina si praful de copt . Separat albusurile se bat tare cu mixerul si se incorporeaza treptat in amestecul de branza cu spanac.
Se toarna aluatul intr-o tava dreptunghiulara, tapetata cu hartie de copt. Se lasa la cuptorul preincalzit la 175 grade C pentru 20 de minute. Se rastoarna pe un prosop, se lasa sa se raceasca dupa care se taie in trei blaturi mici.


Crema:
Crema de branza se face usor. Frecam cele doua tipuri de branza, adaugam smantana si o condimentam cu sare si piper. Incorporam gelatina topita conform cu instructiunile de pe ambalaj. Ciupercile din conserva le taiem mici si le adaugam peste crema de branza. 


Asamblare:

Punem primul blat, intindem jumatate din crema cu ciuperci, asezam cel de-al doilea blat si restul de crema. Acoperim cu al treilea. 
Acoperim totul cu o folie de plastic si dam la rece. Se taie inainte de servire si se decoreaza dupa imaginatie, cu maioneza, ketchup, verdeata, etc. 


Drob




Ingrediente
organe de miel (splina, ficatul, rinichii, inima)
5-7 fire de ceapa verde
4 fire de usturoi verde
3-4 oua
1 legatura de patrunjel
1 legatura marar
pesmet
prapure
sare si piper
4 oua fierte, tari pt decor(optional)


Mod de preparare:
Se spala bine organele in apa rece. 
Se taie in bucati de 3-5 cm, se curata de pielite, cheaguri de sange etc. 
Se lasa 10-15 minute in 3 parti apa si 1 parte otet sa iasa orice eventual miros.
Se pun la fiert in apa rece (fara sare). Se ia spuma si se fierb circa 20-30 de minute. Se arunca apa. Se lasa sa se raceasca putin.
Se dau organele fierte prin masina de tocat laolalta cu toate ingredientele(fara oua). Se gusta de sare si piper. Se pun ouale batute cu furculita si se amesteca bine. Va arata ca o pasta inchegata. Daca mai este faramicioasa se mai adauga oua sau smantana pana se leaga. 
Se unge tava cu ulei si se tapeteaza cu pesmet.

Prapurele se spala in cateva ape. Se pune prapurele pe fundul tavii cu marginile in afara, se pune carnea, se aseaza si ouale fierte, iar cu prapurele ramas in afara se acopera. 
Se da la cuptor aproximativ 50 de minute pana se rumeneste frumos, in cuptorul preincalzit la 150 grade C. Se lasa sa se raceasca si apoi se scoate din tava. Se pastreaza in frigider invelit in folie de plastic.
Pofta buna.


Tarta cu spanac




Raspund provocarii secrete din aceasta luna a Amei cu o reteta culeasa de pe blogul  Danielei. Reteta originala in poze step by step aici. Cu scuzele de rigoare, nu am reusit sa fac reteta in imagini pentru am gatit-o inainte de Paste si atunci a fost o nebunie si un haos total  in bucataria mea si nu am fost foarte organizata din pacate. Am adus cateva modificari retetei originale la cererea sotului meu care mananca spanacul gatit doar intr-un singur mod, dar rezultatul cu siguranta a fost la fel de delicios ca al Danielei:


Ingrediente:
450 gr spanac congelat
2 cepe verzi
2 catei usturoi
200 gr branza/telemea
1 cescuta de lapte
4 oua
3 linguri ulei de masline virgin extra
1 legatura patrunjel proaspat
2 lingurite marar 
1,1/2 lingurita sare


Aluat:

L-am folosit pe cel de la buzunarele cu spanac




Mod de preparare:


Umplutura

Ceapa cu usturoiul tocate marunt, se calesc intr-o tigaie cu 1 lg ulei. Dupa 5 min se adauga spanacul descongelat si se amesteca.
Se amesteca la mixer branza maruntita cu ouale si o cescuta de lapte. Se toarna peste spanac si se amesteca continuu la foc mic pana se leaga bine. 


Asamblare
Se imparte aluatul in doua bucati, una mica si una mare. Din bucata mare de aluat se intinde o foaie care se aseaza intr-o tava cu inel detasabil , imbracand peretii tavii pana sus. 
Se toarca spanacul in tava, peste foaia de aluat. 
Din restul de aluat se intinde o alta foaie care se aseaza peste spanac ca o paturica. Se cosmetizeaza marginile tartei cu degetelele, se inteapa din loc in loc cu o furculita, se unge cu un ou batut si se da in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 50 minute. 
Dupa ce se scoate din cuptor, se desprind usor marginile tartei de tava, cu un cutit, apoi se deschide inelul tavii si se serveste. 
Pofta buna.


duminică, 1 aprilie 2012

Pancakes

Am vazut reteta aceasta la provocarea secreta, pe blogul Alinei Andreea si astazi mi s-a facut o pofta teribila de pankakes cu dulceata de mure!


Ingrediente
- 450 gr. faina
- 2 plicuri praf de copt
- 1 praf de sare
- 3 oua
- 6 linguri zahar
- 450 ml. lapte
- 3 linguri unt moale 

Preparare:
Laptele, faina , zaharul, sarea si untul se amesteca si se mixeaza. Separat se amesteca faina cu praful de copt, apoi se adauga in prima compozitie si se amesteca bine pentru a nu face cocoloase.
Se separa ouale. Albusurile se bat spuma tare. Galbenusurile se amesteca cu restul ingredientelor, apoi se incorporeaza in pasta rezultata si albusurile. 
Rezulta o pasta pufoasa,ca o smantana mai groasa.
Se pun cate 2 linguri de compozitie intr-o tigaie de teflon si se prajesc cu grija la temperatura medie.


Se servesc calde alaturi de sirop de artar, dulceata, sau simple.


Pofta buna!

Fajitas




Ingrediente:
8 tortillas
500 g carne porc sau pui
300 g mix de legume pt woksos de rosii picant (sau rosii decojite tocate marunt amestecate cu sos chili dupa gust)
amestec condiment mexican
sare si piper dupa gust
3 linguri de ulei


Preparare:
Pune uleiul la incins, apoi adauga carnea si las-o la prajit, amestecand continuu.
Amesteca 4 lg de condiment cu 100 ml apa si turnati-le in tigaie peste carnea prajita.
Adaugati legumele peste carne si amestecati bine.


Turnati in tigaie si sosul de rosii si amestecati totul pana se obtine o compozitie omogena, cam 2/3 min.
Incalzeste lipiile in cuptor la 200 de grade timp de 1 minut, sau in cuptorul cu microunde, 1 minut la 750 grade. 
Intinde pe fiecare lipie o lingura de smantana, apoi pune cate doua linguri de carne si deasupra rade putina branza telemea.

Pofta buna!