Citeste, Iubeste, Regaseste-ti pasiunea pentru viata si pentru lucrurile marunte...

Citeste, Iubeste, Regaseste-ti pasiunea pentru viata si pentru lucrurile marunte...

vineri, 30 decembrie 2011

Meniu pentru Revelion 2012



Noul an se apropie cu pasi repezi de usile noastre. Cu toate ca astept cu nerabdare provocarile noului an si emotia pe care mi-o ofera de fiecare data un nou inceput, vreau sa marchez culinar acest sfarsit de an :). 
A fost un an greu pentru intreaga mea familie si imi doresc din tot sufletul sa aduc putin "dulce" gustului amar care ne-a incercat in 2010.




Anul acesta am de pregatit doar un meniu pentru 5 persoane, dar provocarea tot mare ramane :).


Incep cu dulciurile pentru ca ele sunt si vor ramane pasiunea mea :):


1. Rafaello - sunt fine, albe si cu muuult cocos
2. Cookies ninse - pentru ca au fost vedetele Craciunului
3. Tortul cu mac - l-am incercat si la craciun cu mici modificari si a fost minunat...aspectuos, delicios si inedit!


Pentru aperitive m-am gandit la:
1. Rosii umplute cu crema de branzica
2. Rulada cu boia si branza
3. Briose aperitiv
4. Salata de pui cu porumb - pentru ca e mai usoara decat salata beuf
5. Pachetele cu lipii


Pentru felul principal am un muschiulet de purcelus pe care il voi scoate astazi de la congelator si il voi lasa pana maine seara la marinat. Va iesi un deliciu de fripturica. Trebuie sa ma gandesc la o garnitura mai deosebita.


Pentru o friptura reusita de revelion va recomand si urmatoarele articole:
1. Temperaturile la gatit
2. Avantajele folosirii vasului roman de lut la gatit
3. Bouquet garni
4. Condimente pentru fripturi delicioase
5. Fripturile - vedetele sarbatorilor 


As vrea sa prepar si o bautura mai speciala...dar cum nu am pregatit niciodata punch sau ceva din aceasta familie....as avea nevoie de ajutorul vostru. Aveti ceva idei? Ati gasit ceva special pe blogurile prietenelor gospodine?


Va doresc din tot sufletul pentru anul nou ce vine "Cele rele sa se spele, cele bune sa se-adune!". 
La multi ani!

Rulada cu boia si branzica



Ingrediente rulada:

3 oua        
100 ml apa fiarta
50 g amidon
150 g faina
1 lingurita boia de ardei(eu am folosit dulce)
1-2 lg pasta de tomate
60 g unt topit           
sare
1 lingurita praf de copt

Ingrediente crema branza:
200 g de branza      
1-2 lg smantana
2 fire ceapa verde       
1 lg. patrunjel tocat
1 catel mic de usturoi      
sare, piper

Mod de preparare:
Se bat albusurile spuma cu un praf de sare.
Intr-un castron, se bat cu mixerul cele 3 galbenusuri cu 100 ml de apa fiarta, turnanad treptat. Faina, amidonul de porumb si praful de copt se amesteca si se cern. Se adauga peste galbenusuri, alternand cu untul topit.
Se adauga boia de ardei si pasta de rosii, pana capata o culoare rosiatica. 
Apoi se incorporeaza usor si albusurile de ou. 
Se pregateste o tava pe care se pune hartie de copt si se intinde aluatul. Se coace 8-10 minute in cuptorul preincalzit la 175 grade C. 
Se scoate blatul si se ruleaza pe un servet. Se lasa la racorit.

Intre timp se amesteca branza, firele de ceapa verde tocata marunt, patrunjelul tocat si usturoiul. In functie de consistenta branzei, daca este nevoie se adauga si putina smantana. 
Se amesteca totul si se pune umplutura peste aluat, apoi se ruleaza. 
Se da la rece pentru cel putin 1 ora inainte de servire. 
Pofta buna si un revelion minunat!

joi, 29 decembrie 2011

Cookies ninse



Aceste prajiturele delicioase sunt moi, fine si perfecte pentru un cadou homemade de sarbatori. Cu siguranta si colindatorii vor fi incantati de ele....si Mos Craciun le va aprecia alaturi de un pahar maaare de lapte cald.


Le-am cules de pe blogul Mihaelei. Incercati-le neaparat! 


Ingrediente :


50 gr unt la temperatura camerei
140 gr zahar brun
1 ou
1/2 lingurita extract de vanilie
100 gr ciocolata menaj neagra
125 gr faina
25 gr cacao
2 lingurite ness 
1 lingurita praf de copt
praf de sare
1 lingura de lapte
1 cana zahar pudra pentru pudrat


Topiti ciocolata bucatele pe bain-marie sau in cuptorul cu microunde pt 20 de secunde si mestecati bine pana cand toata ciocolata este omogenizata. Dati deoparte sa se racoreasca. 


Cerneti impreuna faina, cacaoa, praful de copt, sarea si adaugati ness-ul.


Bateti untul cu zaharul brun pana cand sunt crema, apoi adaugati oul. Bateti pana este incorporat, apoi adaugati ciocolata topita si racorita si bateti pana cand este omogenizata. 
Cu mixerul la viteza mica, incorporati si amestecul de faina. Adaugati si laptele si incorporati. Va rezulta un aluat lipicios si gros. 


Puneti aluatul pe o folie de plastic, inveliti si formati-l intr-un disc. Puneti in frigider pentru o ora sau mai mult.


Preincalziti cuptorul la 180 de grade Celsius. 
Pregatiti o tava mare tapetata cu hartie de pergament.
Puneti zaharul pudra intr-un bol. Formati din aluat bilute de aprox 2 cm si rulati-le prin zaharul pudra de doua ori, astfel ca bilutele sa fie foarte bine acoperite cu zahar. 


Puneti bilutele in tava pregatita, cu putina distanta intre ele, si coaceti in cuptorul incins pentru 12 - 15 minute (nu coaceti prea mult).


Lasati sa se raceasca putin in tava, apoi transferati-le pe un gratar si lasati sa se raceasca complet.

marți, 20 decembrie 2011

Choux a la creme





Ingrediente:
Aluat
100 gr faina
85 gr unt
200 ml apa
3 oua
un praf de sare 


Crema:
300 ml lapte
1/2 pastaie vanilie
125 gr zahar
3 oua
1 lingura amidon
300 ml frisca lichida


Mod de preparare:
Aluatul:
Aluatul este foarte simpu de facut si se foloseste atat pentru choux-uri, cat si pentru eclere si profiterol. 
Intr-o craticioara punem la fiert apa cu sarea si cu untul.
Cand a inceput sa fiarba tragem de pe foc si adaugam toata faina, deodata.


Amestecam repede pana obtinem o pasta omogena. 




Lasam compozitia sa se racoreasca 10 minute. 
Ouale se amesteca in compozitie pe rand, amestecand bine dupa fiecare, pana cand compozitia devine lucioasa si omogena. 








Tapetam o tava cu hartie de copt. 
Luam din compozitie cu lingurita si punem gramajoare de aluat lasand distanta de 4 cm intre ele. Dati la cuptor pentru 10 minute la temperatura de 220 de grace C, dupa care reduceti flacara si lasati la foc mic inca 20 minute. 




Choux-urile vor creste frumos si vor deveni goale pe dinauntru. 
Nu  deschideti usa cuptorului in primele 20 de minute. 
Cand sub gata coapte, le scoateti si le lasati la racit pe un gratar metalic. 


Crema:
Pentru crema de vanilie am pus pe foc laptele cu vanilia si am lasat pana a atins punctul de fierbere, dupa care l-am lasat la racorit. 
Intr-un bol mixati ouale cu cele 125 gr zahar, dupa care adaugati laptele si mixati inca putin. Puneti totul pe foc amestecand continuu pana ce crema de oua a inceput sa capee consistenta si sa se ingroase. 
Adaugati amidonul si amestecati pana cand devine o crema spumoasa si groasa. Lasati-o sa se raceasca de tot. Dupa ce s-a racit amestecati-o cu frisca batuta.


Asamblare:
Se ia fiecare choux, se taie in doua, obtinand un capac de aluat care va forma palariuta choux-ului.  
Golul format se va  umple cu crema de vanilie si se acopera cu palariuta de aluat. Se pudreaza cu zahar pudra sau se acopera cu glazura de ciocolata.  


Pofta buna!

Pentru colegii lui Bogdan

Aici gasiti linkurile catre toate retetele prajiturilor de la ziua lui Bogdan. :)
Sper ca v-au placut prajiturelele. :D


1. Reteta de cookies cu ciocolata:
 http://dulcesausarat.blogspot.com/2011/08/cookies-cu-scortisoara-ghimbir-si.html


2. Ciocolata de casa o gasiti in postul "dulciurile copilariei":
http://dulcesausarat.blogspot.com/2011/08/ciocolata-de-casa.html


3.Ruladele:



Pandispanul pentru rulade l-am facut dupa reteta de aici:
http://dulcesausarat.blogspot.com/2011/10/rulada-cu-dulce-de-leche-si-nuci.html
Crema a fost facuta dintr-o budinca de vanilie, amestecata cu 300 g frisca batuta bine. Pentru a nu se inmuia crema(asa cum am patit eu) puteti adauga si un plic de gelatina :).


4. Checul cu seminte de mac il gasiti aici:


http://dulcesausarat.blogspot.com/2011/10/ingrediente-o-cana-mac-o-cana-apa-o.html


5. Prajitura de post am facut-o dupa reteta aceasta:


http://dulcesausarat.blogspot.com/2011/11/prajitura-cu-gem.html


6. Bezelele le-am realizat dupa reteta de Pavlova:


http://dulcesausarat.blogspot.com/2011/11/pavlova.html


7. Choux a la creme il gasiti aici:


http://dulcesausarat.blogspot.com/2011/12/choux-la-creme.html


Spor la munca si "Prajituri fericite!" :)

joi, 15 decembrie 2011

Prajitura pentru mosul(de post)



Raspund provocarii Amei cu o reteta culeasa de pe blogul unei alte Alinutze, blogul ce mi-a fost transmis pe mail in mare secret :D. Este o reteta de post, numai buna pentru serile racoroase...fara zapada deocamdata :(.

Imi cer scuze inca de pe acum pentru calitatea pozelor...in apararea mea pot spune ca nu am decat un telefon cu o camera mititica in dotare si nu imi ies intotdeauna cele mai bune poze :).

Reteta originala o gasiti aici:

Am adus mici modificari retetei originale:


  • am inlocuit ceaiul cu cafea asa cum ne sfatuia si Alina in reteta originala;
  • am redus cantitatile la jumatate pentru ca tava mea a fost muuult mai mica :);
  • gemul de prune ... a fost de cirese pentru ca atat am avut prin casa :);
  • bicarbonatul l-am inlocuit cu praf de copt pt ca nu prea imi place gustul lui in prajituri.
  • si nu in ultimul rand, am imbracat prajiturica la final intr-o glazura de la Decor pe baza de zahar pudra.


Si acum...varianta mea pentru Prajiturica Mosului:
Ingrediente:

1 cesca de cafea
1 ceasca de zahăr
1 ceasca de nuci,
7 linguri ulei,
5 linguri dulceata de cirese,
2 lingurițe praf de copt,
coaja de lamaie,
500 gr făină.


Amestecati praful de copt cu faina.
Puneti cafeaua intr-un vas inalt, adăugați nucile, zahărul, uleiul, dulceata și coaja de lămâie.








Adăugați făina, treptat și amestecați până obțineți un aluat de consistența celui pentru chec.



Turnați într-o tavă tapetata si coaceți cam 40 de minute la 175 grade C, în cuptorul preîncălzit.





Lăsați să se răcească pe un gratar.



Când este complet rece, turnati peste prajiturica o glazura de zahar(eu am optat pentru cea de la Decor).



Pofta buna si...Prajituri fericite!
Alina, Iti multumesc pentru inspiratie. 
PS: 
1. Alina, imi place la nebunie casuta din turta dulce pe care ai facut-o la Craciunul din 2010. Ai o reteta si cateva tips & Tricks pt realizarea ei? As vrea sa colorez putin Sarbatorile de anul acesta.
2. Ama, e criminala ghirlanda din turta dulce de pe fb. Daca am timp o sa o incerc si iti trimit poze cu realizarea mea ;). 


Hugs & kisses,
Alina.

vineri, 9 decembrie 2011

Tocanita de carne cu mazare



Ingrediente:
mazare
costita de porc
ceapa
sos tomate
zarzavat congelat
1 lg faina

Mod de preparare:
Se caleste ceapa in putin ulei. Se adauga zarzavatul si se caleste putin. Se adauga peste costita si se amesteca bine.
Se adauga mazarea.
Se adauga sosul de tomate amestecat cu faina si o cana de apa.

Se completeaza cu apa si se lasa la fiert pana carnea este gata. se poate face si mai scazuta si va arata cam asa:

Gulas



Ingrediente
carne de porc taiata in bucatele mici
1 kg de cartofi
zarzavat congelat
1 ceapa mare
pasta de ardei
4 catei de usturoi
pasta de rosii
sare, piper

Se pregatesc cartofii, carnea, ceapa si usturoiul - curatati si taiati bucatele.
Intr-o tigaie se caleste ceapa si usturoiul. Se adauga zarzavatul.



Cand au devenit sticloase adaugati pasta de ardei si pasta de rosii.

Adaugati carnea. 



Se adauga cartofii.

Dupa 1-2 minute stingeti cu 2 pahare apa apa si lasati sa dea in clocot. 
Se acopera si se da la cuptor la 175 grade pentru 2 ore.