Citeste, Iubeste, Regaseste-ti pasiunea pentru viata si pentru lucrurile marunte...

Citeste, Iubeste, Regaseste-ti pasiunea pentru viata si pentru lucrurile marunte...

vineri, 30 septembrie 2011

CIORBA DE PERISOARE




Ingrediente

2 l apa 
0,5 l bors 
500 g rosii 
1 morcov 
1 patrunjel 
1 ceapa 
sare, verdeata 


Pentru perisoare:


400 g carne de vaca 
1 lingura orez 
1 ou 
1 ceapa prajita 
sare, piper 



Preparare



Ceapa, morcovul si patrunjelul taiat foarte fin, impreuna cu oasele de la carne, se pun intr-o oala cu apa; 
Se lasa sa fiarba bine, apoi se dauga borsul fiert separat, verdeata, rosiile fierte si trecurate, sarea; 
Se lasa sa fiarba cateva minute si se adauga perisoarele preparate din carnea tocata, amestecata cu sare, piper, ou, ceapa prajita si orez; 
Dupa ce au fiert perisoarele, se adauga verdeata si se ia de pe foc.



Se serveste cu cate o lingura de smantana in farfurie.




PLATICA CU SARAMURA PICANTA DE LEGUME





Ingrediente
2 platici la cel putin 1 kg fiecare 
5-6 rosii 
2 cepe 
1 telina cu frunze 
2-3 morcovi 
2-3 ardei grasi 
2-3 ardei capia rosii 
2-3 ardei iuti 
1 pahar de vin alb 
100 ml ulei 
2 legaturi de marar si patrunjel 
1 pahar de faina 
2 linguri de condiment de peste 
1-2 capatini de usturoi 
1 lingura 
de piper macinat 
sare dupa gust



Preparare:
Se amesteca faina cu condimentul de peste, sare si piper; 
Platica se eviscereaza si se curata de solzi, apoi se cresteaza trensversal cu cutitul pe sira pana la burta si apoi pe coada din 1-2 mm pana la os; 
Se da bine platica prin faina ca sa patrunda prin toate crestaturile si se pune la prajit in uleiul bine incins; 
Intre timp se fierbe apa cu sare si cu condimente, ardei, telina, rosii si patrunjel verde, toate tocate fin. Se adauga vinul, usturoiul pisat si ardeiul tocat fin dupa ce s-a luat de pe foc. Se aseaza pestele in castron si se toarna saramura deasupra.

Se serveste cu mamaliguta.

SUPA DE FASOLE CU CIOLAN AFUMAT



Ingrediente

1/2 kg fasole boabe 
1/2 kg ciolan afumat 
o ceapa 
un leustean 
o crenguta de cimbru 
un morcov 
o lingura bullion 
sare si piper dupa gust
Preparare
Fasolea se alege si se spala bine, apoi se lasa pentru o ora in apa rece, dupa care o fierbeti. 
Faceti la fel si cu ciolanul afumat, il spalati bine si il lasati in apa rece si apoi il fierbeti. 
Fasolea si ciolanul dupa ce au fiert separat se pun impreuna la foc mic la fiert. 
Se toaca ceapa, morcovul marunt si se aduga la supa, dupa 5 munute se aduga si lingura de bulion, sarea si piperul si se lasa sa fiarba la foc mic, pana se inmoaie bine fasolea. 
Cand se ia de pe foc se aduga crenguta de cimbru si leusteanul tocat. 
Serviti supa de fasole cu ciolan afumat cu castraveti murati.




SUPA DE CURCAN CU TAITEI



Ingrediene:
2 cepe albe mari
300 gr carne de curcan 
4 morcovi, medii
750 ml zeama de carne (sau apa cu cub Knorr) 
4 catei de usturoi 
200 gr taitei de casa lungi 
1 telina mica 
sare, piper negru, sos de soia, verdeata, dafin 
Preparare:
Intr-un vas se pune la fiert carnea de curcan, cu putina sare. 
Dupa ce a fiert se scoate, se toaca cubulete si se da deoparte. 

Intr-o tigaie adanca se pune putin ulei, ceapa tocata marunt, morcovul fasiute subtiri, usturoiul pisat si telina cubulete si se lasa la calit 10-12 minute. 
Se adauga zeama de carne, carnea toccata cubulete, taiteii, dafinul, piper, sare. 
Se opreste focul dupa ce au fiert pastele. 

se presara deasupra verdeata si se serveste fierbinte.

Pui in cinci culori



Ingrediente:
2 bucati de piept de pui sau pulpe dezosate
1 aredei gras
1/2 castravete mare
1 rosie
1 morcov
1/2 varza rosie mica
100 ml ulei de soia ( sau de floarea soarelui)
1, 2 catei de usturoi
piper alb dupa gust
sare dupa gust
Mod de preparare:
1.      Se taie in fasii subtiri egale carnea de pui si legumele;
2.      Intr-o tigaie se incinge bine uleiul, se prajeste carnea dupa care se calesc legumele;
3.      Separat se pregateste sosul in usturoi, piper si sare;
4.      Se amesteca sosul  cu legumele si carnea la foc mic timp de 10-15 secunde;
Se serveste cald alaturi de un vin alb.